Dyr Featured Kortreist mat Uncategorized

Kortreist kjøtt fra frilandsgris og grå trøndersau

september 10, 2017

De siste årene har vi bygd opp en besetning med grå trøndersau. Vi har frilandsgris gående i sommerhalvåret som slaktes til høsten. Noen geiter har vi også fått inn i besetningen i tillegg til noen høns. Alle dyrene nyter godt av de beitearealene vi har på gården og går ute så mye som mulig.

Med dyreholdet ønsker vi å vise frem småskala husdyrproduksjon og bidra til økt kunnskap om hvordan maten vår blir til. I tillegg unngår vi at kulturlandskapet gror igjen ved å ha dyr på beitene. Vi tror at flere enn oss er opptatt av å vite hvor maten kommer fra og hvordan dyrene har det. Hos oss på Reppe Søndre får dyrene god plass samt mye omsorg og pleie. Vi håper at så mange som mulig ønsker å støtte husdyrholdet på Reppe.

Frilandsgris

I midten av juni fikk vi et kull på 15 smågris av rasen Duroc som er en blanding av norsk landsvin og Yorkshire. Smågris er gris opp til 20 kg som etterhvert når en slaktevekt på omkring 100 kg. Grisene våre spiser det de finner i jorda, gammel frukt og brød fra butikk, i tillegg til litt kraftfôr når de vokser som verst. Grisen går på friland og kan bevege seg fritt i store områder. Dette gir kjøttet noen egenskaper du vanligvis ikke finner på svinekjøttet i butikken. Marmoreringen holder høy kvalitet og kjøttet får en noe kraftigere smak. Dessuten har vi god kontroll på at frilandsgrisen på Reppe får et verdig liv i vakre omgivelser.

 

Grå trøndersau

Rasen grå trøndersau er definert som nasjonal bevaringsverdig, og var nesten utdødd for bare noen år siden. I dag finnes det i underkant av 400 vinterforete (avlsdyrene) av rasen, fordelt på 25 besetninger. Sauen har et karakteristisk utseende med svart buk, bein og hode og stålgrå ull på ryggen og sidene. Typisk for rasen er at de har en hvit flekk under hvert øye. Ullen fra grå trøndersau er spesielt fiberrik og egnet for lammeskinnsfeller og garn. Selbu Spinneri spinner garn i forskjellige farger og tykkelser av denne typen ull. Jervanull videreforedler ulla og lager diverse tovede produkter av den. Vi sender skinnene til garving og selger ferdige lammefeller til vinteren. I år fikk vi 32 lam av 17 vinterfôra søyer.Noen av disse dyrene vil avles videre mens andre blir slaktet. Antatt slaktevekt er mellom 20 og 30 kilo.

Bestilling

Dyrene blir sendt til et godkjent slakteri og levert tilbake til gården ferdig mørnet. Sauene selges hele (omtrent 25kg) og frilandsgrisen hel (omtrent 100kg) eller halv (omtrent 50kg).

Vi håper at dere som er interessert tar kontakt med oss nå før slakting slik at vi slipper å fryse ned varene når de kommer. Vi har dessverre ikke kjøle- og frysekapasitet for alt kjøttet.

Grisene kan leveres upartert, grovpartert eller luksuspartert. En luksuspartering inkluderer vakumpakking, merking og vekt i tillegg til oppdelingen i porsjonsstykker.

Sauekjøttet blir enten grovpartert i stykker som egner seg for fårikål eller luksuspartert i renere stykker. Da er det mulig å få ribbesiden og låret for seg som kan spekes til både pinnekjøtt og fenalår. Dette har vi gjort selv med stor suksess!

I tillegg kan både grisehodet og griselever bestilles utenom for de som har lyst til å prøve seg på hjemmelaget hodesylte eller leverpostei til jul. Saueskinnene blir sendt til garving og blir levert over nyttår. Vi regner med å slakte gris og sau i løpet av oktober.

Priser:

Prisene på kjøttet blir beregnet ut fra slaktevekten til dyret. 

GRIS
100,-/kg for en halv gris eller 90,-/kg for en hel frilandsgris.
Tillegg for grovpartering 15,- og luksuspartering 25,-

Grovpartering: Skinke hel, bog hel, side hel, nakke hel, kam hel.
Luksuspartering: Skinke delt i fire, knoke/labb saget av, bog delt i to, side m/ben delt i to, buklist, kam og nakke svores og kuttes i koteletter pakket og ferdig vakumert. 

SAU/GEIT
100,-/kg for grå trøndersau og geit
Tillegg for grovpartering 15,- og luksuspartering 25,-

Grovpartering: Hele lår, hele boger, hele pinnesider m/hel nakke, hel slagside.
Luksuspartering: Hele lår, hele pinnesider m/rygg (kotelettkam), hel slagside, nakke og bog deles til fårikålkjøtt

2500,- for ferdig garvet saueskinn.

Kjøttet hentes på gården etter nærmere avtale når det blir levert av slakteriet.  

SaveSaveSaveSave

SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave

SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave

SaveSave

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Her finner du oss

+47 45 81 61 99
Man-Tor: 08.00-20.00
Fre-Søn: 08:00-16.00